> Matkailu- ja pakettiauton lastutus | VoimaaCom

Matkailu- ja pakettiautojen moottorioptimointi

Mitä on moottorioptimointi?

Moottorioptimoinnissa auton moottorin toimintaa ohjaava elektroniikkaa säätämällä lisätään suorituskykyä ja tehoja, ennen kaikkea sinne, mistä ne puuttuvat, eli ns. kuolleille kierrosalueille. Lisääntyneiden tehojen lisäksi polttoaineen kulutus sekä ympäristön kuormitus pienenee.

Lastutus, chippaus, teholastu…?

Puhekielessä moottorioptimointia kutsutaan hyvin vaihtelevilla nimillä: lastutus, teholastu, virityslastu, zippaus, lastuviritys, jne. Nämä termit juontavat vanhemmissa autoissa yleiseen ohjelmointitapaan, cippaukseen, jossa ohjausohjelman sisältävä muistipiiri korvataan uudella muistipiirillä. Nykyaikaisemmille moottoreille ohjelman päivitys tehdään suoraan moottorin ohjainyksikköön, joten kuvaavampi termi on moottorioptimointi.

Tilaa optimointi pihaasi Usein kysyttyä

eko

Polttoainetta säästävä ohjelma

Eko-ohjelmoinnissa tavoitellaan ennen mahdollisimman suurta säästöä polttoaineenkulutuksessa. Ohjelmoinnissa lisätään erityisesti vääntöä moottorin tavallisimmille kierrosalueille; huipputehoon ei juurikaan puututa. Väännön lisäys on noin 15 %, tehonlisäys noin 5-10 %.

Eko-ohjelman avulla on saavutettu erityisesti biodieselin kanssa lupaavia tuloksia. Parhaassa tapauksesssa polttoaineen kulutus on pienentynyt jopa viidenneksen.

Force

Voimaa ja vääntöä

Force, eli voimaohjelma, on yleisimmin käytetty optimointiohjelma. Siinä ajoneuvoon saadaan lisää tehoja noin 25-50 % ja vääntöä noin 20 %. Kasvaneet tehot muuttavat auton käyttäytymisen huomattavsti jouhevammaksi.

Myös Force-ohjelman avulla saavutetaan lähes poikkeuksetta tuntuvia säästöjä polttoaineen kulutuksessa, kun ajotapa muuttuu lisääntyneiden tehojen myötä.

Unik

Yksilöllisiin tarpeisiin vastaava ohjelma

Unik ohjelmointi on erityisen tarkasti räätälöity uudelleenohjelmointi. Se on tarkoitettu teknisesti vakiokuntoisille ajoneuvoille, joihin halutaan lisätä tai vähentää teho- tai vääntöominaisuuksia tarkasti määrätyillä kierrosalueilla.

Tarkkaa räätälöintiä tarvitaan esimerkiksi silloin, kun käsivalintaisella autolla suurimman vaihteen välitykset eivät sovi yhteen nopeusrajoituksen kanssa. Unik-ohjelman avulla on mahdollista saada myös huipputehoja muutama hevosvoima enemmän kuin Force-ohjelmalla.

Monta syytä optimoida autosi!

 • Lisää tehoja
 • Lisää vääntöä
 • Pienempi kulutus
 • Vähemmän C02-päästöjä
 • Ohituskiihtyvyys paranee
 • Joustavampi ajettavuus
 • Vaihtamistarve vähenee
 • Käyntiääni tasoittuu

Monta syytä valita VoimaaCom!

 • Vuosien vankka kokemus
 • 100% tyytyväisyystakuu
 • Myös asiakkaan luona
 • 24 kk asennustyötakuu
 • 100% kotimainen
 • AAA-luottoluokitus

Optimointitapa on merkki ja mallikohtaista

Pääsääntöisesti vuoden 1995 jälkeen valmistuneissa ajoneuvoissa on sähköisesti ohjattu polttoaineen syöttöjärjestelmä, jota ohjaa ECU (Engine control unit) eli moottorin ohjainyksikkö. Moottorin ohjainyksikössä on muistipiiri, joka sisältää alkuperäisen moottorinohjausohjelman. Tämä muistipiiri on mahdollista ohjelmoida uudelleen. Uudeelleenohjelmoinnin toteutustekniikkaa rippuu autosi vuosimallista ja sen tekniikasta.

Näkyykö optimointi testereissä?

Kaikissa optimointitavoissa auton tunnistetiedot säilyvät huolto- ja vikadiagnoosien suhteen alkuperäisinä. Sen vuoksi huoltotesteriin kytketty optimoitu ajoneuvo näyttää tältä osin koskemattomalta.

Alkuperäisen ohjelman palautus?

Mahdollinen ajoneuvon palauttaminen alkuperäiseksi onnistuu samoin periaattein kuin uudelleen ohjelmointikin. Alkuperäinen ohjelma arkistoidaan aina VoimaaComin varmistettuun tietopankkiin.

CHIP

zippaus eli lastutus

ECU:ssa eli moottorin ohjausyksikössä moottorin ohjausohjelman sisältävä muistipiiri korvataan uudella optimoitiohjelman sisältävällä muistipiirillä. Tästä toimintatavasta on myös muodostunut kansankielinen termi lastutus.

Tätä tapaa käytetään ajoneuvoissa, joissa alkuperäinen muistipiiri ei ole uudelleenohjelmoitavissa (yleensä autot, joiden vuosimalli on alle 2000, esim Vw T4, ensimmäiset TDI:t). Chip-ohjelmointia käytetään myös monille ajoneuvoille, kun ohjelmointityökalulla ei saada yhteyttä huoltoteiden kautta ECU:uun.

SERIAL-väylä

huoltoporttiohjelmointi

Optimointi Serial-väylästä on helpoin ja nopein tapa ohjelmoida uudelleen moottorin ohjainyksikön muistipiiri. Ohjelmointi voidaan suorittaa suoraan OBD2-väylän tai ajoneuvokohtaisen huoltoväylän kautta ilman muistipiirin vaihtoa.

Tämä on tyypillisin ohjelmointitapa Länsi-Euroopassa valmistettuihin ajoneuvoihin, jotka on valmistettu tämän vuosituhannen puolella.

FLASH-offboard

ohjelmointi suoraan ohjainyksikköön

Ohjainyksikön ohjelmointi on toiseksi nopein tapa ohjelmoida uudelleen moottorin ohjainyksikön muistipiiri, tai flash- muisti. Ohjelmointi suoritetaan suoraan ohjainyksikköön mallikohtaisen kaapelin tai niin sanottujen ohjelmointipisteiden kautta ilman muistipiirin vaihtoa tai irrotusta.

Tämä on tyypillinen ohjelmointitapa uusiin Länsi-Euroopassa valmistettuihin ajoneuvoihin, joille Serial-väylä -ohjelmointi ei ole vielä mahdollista.

Kiinnostuitko? Tilaa optimointi nyt heti!